ÄPPELRECEPT

"Ett äpple om dagen håller doktorn borta"
Så säger vi i ett uttryck som vi fått från England
("An apple a day keeps the doctor away").

Kan det vara sant att äpplen håller oss friska? Javisst.
Talesättet är mycket gammalt och de gamla visste alltid besked.

Den medeltida versionen av samma uttryck lyder:
"Eat an apple before going to bed, make the doctor beg his bread".
I svensk översättning blir det: Ät ett äpple innan du går till sängs och
doktorn måste tigga för sitt bröd.


Äkta gammaldags skånsk äppelkaka

Bryn skorpmjöl i margarin och lägg i en smord eldfast form.
Skala och skär äpplena i klyftor.
Förväll dem gärna ( d v s koka upp vatten med socker i och lägg i äppleklyftorna.
Låt koka tills de är mjuka).
Varva sedan skorpmjöl och äpple.
Klicka lite smör på den och sätt i 200 grader tills kakan är genomvarm.
Servera med vaniljsås.

Bodils frasiga äppelpaj 
(recept från Bodil o Martin Engelbrekt, äppelodlare i Jonstorp).

4-5 st              äpplen
125 g              margarin
1½ dl              socker
2 dl                  vetemjöl
1 tsk                bakpulver (knappt)
Eventuellt rivet skal från ½ citron

Skala och klyfta äpplena och lägg i en smord eldfast form.
Smält margarinet och rör ner socker, mjöl, bakpulver och ev. rivet citronskal.
Bred blandningen över äpplena.
200 grader i cirka 30 min.
Servera med vaniljsås, vaniljglass eller vaniljvisp.


Vaniljäppelkaka

Deg:

175 g              margarin
4½ dl               vetemjöl
2 tsk                bakpulver
2 dl                  strösocker
2 tsk                vaniljsocker
2 st                  små ägg

Fyllning:  4 st äpplen

Vaniljkräm:

Vaniljkräm enligt bruksanvisning
på paketet på kok-marzan.



 

Garnering: florsocker

Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen i matberedare.
Tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (24 cm).
Låt formen och resterande deg vila i kylen.

Vaniljkräm:
Gör vanlijkräm enligt bruksanvisningen på paketet på Kok-Marzan. 

Bred ut vaniljkrämen i bottnen på pajen.
Skala och klyfta äpplena och lägg dem i vaniljkrämen i formen.
Kavla ut resterande deg till längder och lägg som ett galler över äppelklyftorna.

Grädda i 200 grader i ca 40 minuter på den nedersta falsen. 
Pudra över lite florsocker.

 

Ugnsstekta äpplen med olika fyllningar

Valfritt antal medelstora äpplen
2-3 msk     margarin

Skala äpplena och ta ur kärnhusen. Ställ dem tätt i en smord eldfast form.
Pensla med smält margarin.
Stek i 225 grader cirka 10 min tills äpplena är halvmjuka.

Fyll äpplena med någon av nedan-
stående fyllningar.
Stek dem sedan i ugnen ytterligare
10-15 min tills ytan har vacker färg
och äpplena är mjuka.

(På bilden syns äpple med
"mössa" av kokos)

Servera sedan äpplena ljumma med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås.

Fyllning 1: Tosca-smet:
1 påse            mandelspån  (eller 1 dl hackad mandel)
1 dl                  socker
50 g                margarin
1 msk             vetemjöl
1 msk             mjölk

Till tosca-smeten blandas alla ingredienserna i en gryta och sjud upp
under omrörning men koka inte.

Fyllning 2:
1 dl mandel eller nötter som males och blandas med
1 msk socker och 1 msk mjukt smör.

Fyllning 3:
1 dl kokos som blandas med ½ vispat ägg, 2 msk socker och
1 msk smält smör.

Fyllning 4:
75 g mandelmassa.


Äppelkaka i braspanna

4 ägg
4 dl socker
1 dl flytande margarin (eller 100 g margarin)
2½ dl ljummen lättmjölk
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Ca 1 liter skalade och tärnade äpplen

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner margarin och lättmjölk.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och rör ner i smeten.
Bred ut smeten i en bakplåtsklädd braspanna.
Strö över de tärnade äpplena + kanel.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.
 

Mjuk äppelkaka

2 st                  ägg
2 dl                  socker
2 dl                  vetemjöl
                        pärlsocker
                        äpplen
                        margarin

Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölet och häll i en smord form, gärna med löstagbar botten.
Stick ner äppelklyftor i smeten och strö på pärlsocker.
Hyvla ett jämt lager med margarin över.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.


Äppelmuffins

125 g              margarin
2 dl                  socker
2                                           ägg
1 tsk                vaniljsocker
4½ dl              vetemjöl
2 tsk                bakpulver
1½ dl              grädde

1-2  äpplen, skalade och klyftade
1 msk   socker
½ tsk     kanel 

Rör margarin och socker pösigt.
Tillsätt 1 ägg i taget under omrörning.
Rör ner de torra ingredienserna och grädden.

Lägg äppelklyftor, socker och kanel i en påse och skaka om.
Fördela dem i pappersformar och häll i smeten.

Grädda i 200 grader i 15-20 min.
 

Äppel-konfektmarmelad

5 dl äppelmust
1 påse Certo fruktpektin
4 dl socker

Koka upp äppelmusten.
Blanda fruktpektinet med 3 msk socker och rör ner blandningen
i musten. Låt det koka 1 minut under omrörning.
Tillsätt resten av sockret och koka tills sockret löser sig, cirka 3 min.

Häll upp det i pappersklädd form, ca 25 x 15 cm, och låt marmeladen
stelna. Lägg den sedan på galler med pappret och låt marmeladen torka
under 1 dygn i rumstemperatur.

Skär den i bitar men vänta med att  rulla i socker till precis innan servering.
 


Här följer två recept på  ÄPPELCHUTNEY:

1 kg fasta syrliga äpplen
2 gula lökar
1½ dl russin
4 dl socker
2 dl äppelvinäger
1 tsk salt,  3 tsk curry,  1 tsk ingefära
1 msk gula senapsfrön
1 kryddmått cayennepeppar
2 krossade vitlöksklyftor

Skala och skär äpplena i klyftor. Hacka löken.
Varva äpple, lök, russin och socker i en kastrull.
Häll över vinäger och kryddor, låt det koka upp och rör om.
Småkoka utan lock på svag värme ca 1 timme så den får marmelad-
konsistens. Förvara svalt och låt chutneyn mogna några veckor.


Kiviks chutney

1 kg äpplen
3-4 gula lökar, ca 300 g
5 tomater, röda eller gröna
1½ dl äppelcidervinäger
2 dl socker
½ tsk ingefära,  1 tsk kanel
½ msk krossad grönpeppar
(2 vitlöksklyftor)

Skala äpplena och skär i bitar.
Skala löken och grovhacka den och tomaterna.
Lägg alla ingredienser i en rymlig kastrull och koka på svag värme
i 45 minuter. Rör om då och då.
Tillsätt eventuellt 2 pressade vitlöksklyftor mot slutet av kokningen.
Ös upp i varma burkar och förslut.

 

GAMLA RECEPT

Trollmos

3 dl god, hemlagad äppelmos
2 äggvitor

Vispa äppelmos och äggvitor kraftigt med el-visp till det "vitnar, blir pösigt
och höjer sig så att det blir otroligt mer än från början" som det står i en
gammal kokbok.
Servera nylagat (inom 1 timme) med gräddmjök eller ovispad tjock grädde.


Änglamat

2 dl vispgrädde
2 dl äppelmos
4 skorpor

Vispa grädden och blanda ned moset. Krossa skorporna och blanda ned dem.
Servera gärna änglamat på gammaldags vis med mandelbröd till.

 

DRYCKER:

Enkel äppelglögg

1 liter äppelmust
2 kanelstänger
Några pommeransskal
10 st nejlikor

Kokas upp och låt det stå några minuter och dra innan det silas.
Vill man ha alkoholhaltig glögg, tillsätt 1 dl Calvados efter att det kokats upp.
 

Pers vita glögg med saffran

7 dl äppelmust
rivet skal och saft från 1 apelsin
rivet skal och saft från 1 citron
1 skårad vaniljstång
1 tsk hel kardemumma
1 paket saffran
8 vitpepparkorn
2 kanelstänger
3 nejlikor
3 msk honung
3 dl sherry
1,5 dl vodka

Koka upp alla ingredienserna utom sherryn och vodkan.
Tillsätt sherryn och vodkan och låt det sjuda på svag värme.
Det får INTE börja koka.
Ställ sedan kastrullen åt sidan och låt glöggen dra i ca 1 timma.
Värm och sila den innan servering.

Smaka av och eftersöta om så önskas.
 

Äppeltoddy med punch              2 glas

1 ägg
2 msk socker
5 dl äppelmust
Punch

Vispa ägg och socker.
Häll lite punch i 2 höga glas och lägg äggskummet ovanpå.
Hetta upp äppelmusten och slå den i glasen.


Recept på   Vin av äppelmust   hittar du på sidan som handlar om "Musten".