MUSTEN

Vår äppelmust säljer vi endast i vår gårdsbutik.

 
Dunkarna innehåller 2 liter must.

Vi blandar inte äpplena, utan vår must görs på varje äppelsort för sig
och smakar därför olika under säsongen.

Vi gör musten av frånsorterade 2:a klass äpplen.
Äpplena hackas och pressas sedan i en äppelpress.

Det är ren råsaft från äpplena och därför är vår must inte klar, utan lite grumlig på grund
av fruktköttet som finns med. Detta sjunker till botten när dunken har stått ett tag,
därför är det viktigt att skaka dunken väl varje gång man skall hälla upp av den.
Vi tillsätter endast askorbinsyra (C-vitamin) som gör att musten inte mörknar
till färgen.

Musten hälles i stora kar och får stå och sjunka till dagen därpå.
Då pastöriseras den, d v s hettas upp till cirka 80 grader, för att ta död på alla bakterier.

Musten tappas sedan upp när den är varm på plastdunkar och tillslutes direkt.
På så sätt bildas ett vacum i dunken och musten håller längre.

Hållbarheten är cirka 2-3 månader i oöppnad förpackning och cirka 2 veckor i öppnad
förpackning i kyl (ungefär som vanlig juice).
Det går även utmärkt att frysa ner hela dunken med must och då blir ju hållbarheten
avsevärt mycket längre.

VIN AV ÄPPELMUST

25 liter    (ca 19%)

Sherry jäst
18 liter äppelmust   (för bästa resultat must av Katja, Aroma, Ingrid Marie eller Karin Schneider).
3 liter vatten
6 kg socker
1 påse jästnärsalt

Dag 1:
Häll musten tillsammans med jästen och jästnärsaltet i jäsflaskan och ställ den i rumstemperatur.

Dag 3:
Koka en sockerlag på 3 liter vatten och 6 kg socker. Låt svalna och häll sedan denna på
jäsflaskan. Fyll sedan upp med vanligt vatten till lagom nivå.

Ca 6 veckor:     Omtappning 1. Ställes på svalare plats.

Ca 12 veckor:   Omtappning 2. Eventuellt eftersötning.

Ca 18 veckor:  
Skaka bort all kolsyra. Låt sedan stå orört i cirka 2-3 veckor eller längre.
Tappa därefter upp på flaskor.

Önskas svagare vin (ca 12%) använd då t ex Steinberger jäst samt bara 3 kg socker.

LYCKA TILL!